.debatt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HABITATAGENDAN

Vad händer efter Istanbul?
Under konferensen ägnades mycket tid åt den institutionella uppföljningen av konferensen. Vilka FN-organ får mandat att agera och vad kommer att hända med Habitats kontor i Nairobi? Innan konferensen hade nämligen EU och USA riktat kritik mot Habitatkontorets hantering av ekonomin. Detta väckte starka känslor inom G77 (grupp 77, världens fattigaste länder) som upplevde kritiken som ett hot mot kontorets framtid. Habitat är det enda FN-organ som är förlagt till ett u-land därför var det mycket prestige i frågan. Beslut togs om att kontoret skulle finnas kvar och vara ansvarig för uppföljningen av konferensen.
Uppföljningen av den internationella utvecklingen från svensk sida ålades främst utrikesdepartementet och ambassaden i Nairobi. Nationellt arbetar Boplats 96 kommittén med att slutrapportera sitt uppdrag fram till december -96, kommittén läggs sedan ned. Den nationella uppföljningen kommer i och med årsskiftet att ligga under inrikesdepartementet. Katja Wahlström kommer att fungera som samordnare. Frågor som speciellt kommer att lyftas fram i det fortsatta svenska arbetet är; rätten till ett boende samt alla de 600 goda exemplen av lyckade projekt som genomförts världen över och som lyftes fram under konferensen i Istanbul. Vad som ännu står oklart idag är frågan om resurser för uppföljningsarbetet.
Den nya arbetsformen där kommunerna är en part i FN-arbetet kommer till stor del att utgå från de internationella kommunorganisationerna. Svenska kommunförbundet kommer att diskutera sin roll i detta under hösten -96. Utifrån konferensens innehåll, upplägg och resultat står det klart att det är den lokala nivån som belyses i arbetet för ett uthålligt samhälle. Habitatfrågorna bör integreras i det lokala Agenda 21 arbetet.

Agenda 21 i Sverige idag
Samtliga 288 kommuner i Sverige har påbörjat arbete med lokal Agenda 21. Mer än 90 % av kommunerna har tagit ett formellt beslut genom kommunfullmäktige eller kommunstyrelse att arbeta med Agenda 21, vilket är viktigt för frågans politiska status. Detta visar en undersökning av Svenska kommunförbundet från sommaren 1995. Sverige är det land i världen som anses kommit längst i Agenda 21 processen. ICLEI, en internationell organisation för lokala miljöinitiativ har nyligen gjort en liknande undersökning över hela världen som visar att det är ca. 1.500 kommuner i 49 länder som idag arbetar med Agenda 21.
Hur kommer det sig då att Sverige har anammat Agenda 21 tanken så starkt? Om vi tittar lite närmare på de förutsättningar och den historia Sverige har, hittar vi en del förklaringar till framgången. Sverige har för det första en lång tradition av att leva under demokratiska förhållanden. En annan oerhört essentiell sak i Agenda 21 arbetet är det lokala självstyret. Vi får gå tillbaka till 1860-talet då den första lagen trädde i kraft gällande lokalt självstyre. Sen de moderna kommunerna skapades på 1970-talet har policyn varit att decentralisera beslutsfattandet. Kommunerna har fått ett allt större ansvar för planering av mark- och vattenanvändning. En annan aspekt är att under de senaste 20 åren har det svenska miljöarbetet främst fokuserats kring att "städa upp". Det är först nu som vi kan lägga resurserna på att förebygga miljöproblem genom att ändra på tekniska system och våra vanor. En sista faktor till Agenda 21 arbetets framgång är den långa tradition av folkbildningsverksamhet vi har i vårt kulturarv som lever kvar idag. Folkrörelser, folkhögskolor, studieförbund, föreningar och studiecirklar är Sverige världs bäst på! Om inte Sverige haft tillgång till denna oerhörda kunskap och engagemang hade det svenska Agenda 21 arbetet definitivt inte sett ut så här idag.

av Madeleine Granvik

 

 

Synpunkter!

 

..Inlägg