In English, please!
 
Skicka sökning
Till startsidan
Miljömålsrådets interna sidor
Ordlista
Kontakt
Innehåll

Miljömålen / 15 miljömål /

God bebyggd miljö

Städer, tätorter och annan bebyggd miljö ska utgöra en god och hälsosam livsmiljö samt medverka till en lokalt och globalt god miljö. Natur- och kulturvärden ska tas tillvara och utvecklas. Byggnader och anläggningar ska lokaliseras och utformas på ett miljöanpassat sätt och så att en långsiktigt god hushållning med mark, vatten och andra resurser främjas.


Inriktningen är att miljökvalitetsmålet ska nås inom en generation.

Når vi miljömålet?
Skuggor mot husvägg. Foto:  Mats Bäcker/Bildhuset

Nationella delmål

  1. Planeringsunderlag (2010)
  2. Skydd av kulturhistoriskt värdefull bebyggelse (2010)
  3. Minskat buller (2010)
  4. Uttag av naturgrus (2010)
  5. Minskat avfall (2005)
  6. Standard på avfallsdeponier (2008)
  7. Energianvändning m.m. i byggnader (2010)
  8. God inomhusmiljö (2020)
  9. Matavfall från hushåll, restauranger m.m. (2010)
  10. Matavfall från livsmedelsindustrier m.m. (2010)

Når vi delmålen?


Buller och ökade transporter

Trafikbuller upplevs ofta som det största lokala miljöproblemet i tätorter. Buller kan göra det svårt att uppfatta tal och medför irritation, sömnproblem och effekter på hjärt- och kärlsystemet. År 1998 utsattes drygt 2 miljoner personer för buller över riktvärdena utomhus vid sin bostad. Samma år utsattes uppskattningsvis 840 000 personer för buller över riktvärdena i bostaden.

Under de senaste 40 åren har tätorternas befolkning och areal ökat kraftigt, samtidigt som boendetätheten minskat. Avstånd och transportbehov har därmed ökat. Kollektivtrafiken är väl utbyggd i storstadsområdena, men i glesbygden kan bil vara det enda möjliga färdsättet. För att minska bilåkandet krävs satsningar på miljövänliga, säkra, bekväma och tidseffektiva transportmedel. En viktig aspekt är bostädernas läge i förhållande till arbetsplatserna, butiker och annan service. Vi måste också ändra vår livsstil - år 1999 använde t ex 44 % av kvinnorna annat än bil till jobbet, medan motsvarande siffra för männen bara var 31 %.

Delmål enligt riksdagen

1. Planeringsunderlag (2010)
Senast år 2010 ska fysisk planering och samhällsbyggande grundas på program och strategier för

- hur ett varierat utbud av bostäder, arbetsplatser, service och kultur kan åstadkommas så att bilanvändningen kan minska och förutsättningarna för miljöanpassade och resurssnåla transporter förbättras,

- hur kulturhistoriska och estetiska värden ska tas till vara och utvecklas,

- hur grön- och vattenområden i tätorter och tätortsnära områden ska bevaras och utvecklas och andelen hårdgjord yta inte ökas,

- hur energianvändningen ska effektiviseras, hur förnybara energiresurser ska tas till vara och hur utbyggnad av produktionsanläggningar för fjärrvärme, solenergi, biobränsle och vindkraft ska främjas.

2. Skydd av kulturhistoriskt värdefull bebyggelse (2010)
Den kulturhistoriskt värdefulla bebyggelsen ska senast år 2010 vara identifierad och ett program finnas för skydd av dess värden. Samtidigt ska minst 25 procent av den värdefulla bebyggelsen vara långsiktigt skyddad.

3. Minskat buller (2010)
Antalet människor som utsätts för trafikbullerstörningar överstigande de riktvärden som riksdagen ställt sig bakom för buller i bostäder ska ha minskat med 5 procent till år 2010 jämfört med år 1998.

4. Uttag av naturgrus (2010)
2010 ska uttaget av naturgrus i landet vara högst 12 miljoner ton per år och andelen återanvänt material utgöra minst 15 procent av ballastanvändningen.

5. Minskat avfall (2005)
Mängden deponerat avfall exklusive gruvavfall ska minska med minst 50 procent till år 2005 räknat från 1994 års nivå, samtidigt som den totala mängden genererat avfall inte ökar.

6. Standard på avfallsdeponier (2008)
Samtliga avfallsdeponier har senast år 2008 uppnått enhetlig standard och uppfyller högt uppställda miljökrav enligt EU:s beslutade direktiv om deponering av avfall.

7. Energianvändning m m i byggnader (2010)
Miljöbelastningen från energianvändningen i bostäder och lokaler minskar och är lägre år 2010 än år 1995. Detta ska bland annat ske genom att den totala energianvändningen effektiviseras för att på sikt minska.

8. God inomhusmiljö (2020)
År 2020 ska byggnader och deras egenskaper inte påverka hälsan negativt. Därför ska det säkerställas att

- samtliga byggnader där människor vistas ofta eller under längre tid senast år 2015 har en dokumenterat fungerande ventilation,

- radonhalten i alla skolor och förskolor år 2010 är lägre än 200 Bq/m³ luft,

-

radonhalten i alla bostäder år 2020 är lägre än 200 Bq/m³ luft.

Riksdagen beslutade den 29 oktober 2003 om två nya delmål:

9. Matavfall från hushåll, restauranger m.m. (2010)
Senast år 2010 ska minst 35 procent av matavfallet från hushåll, restauranger, storkök och butiker återvinnas genom biologisk behandling. Målet avser källsorterat matavfall till såväl hemkompostering som central behandling.

10. Matavfall från livsmedelsindustrier mm (2010)
Senast år 2010 ska matavfall och därmed jämförligt avfall från livsmedelsindustrier m.m. återvinnas genom biologisk behandling. Målet avser sådant avfall som förekommer utan att vara blandat med annat avfall och är av en sådan kvalitet att det är lämpligt att efter behandling återföra till växtodling.


Generationsperspektivet

Miljökvalitetsmålet God bebyggd miljö bör i ett generationsperspektiv enligt regeringens bedömning innebära bl.a. följande:

  • Den bebyggda miljön ger skönhetsupplevelser och trevnad samt har ett varierat utbud av bostäder, arbetsplatser, service och kultur så att alla människor ges möjlighet till ett rikt och utvecklande liv och så att omfattningen av människors dagliga transporter kan minskas.
  • Det kulturella, historiska och arkitektoniska arvet i form av byggnader och bebyggelsemiljöer samt platser och landskap med särskilda värden värnas och utvecklas.
  • En långsiktigt hållbar bebyggelsestruktur utvecklas, både vid nylokalisering av byggnader, anläggningar och verksamheter och vid användning, förvaltning och omvandling av befintlig bebyggelse.
  • Boende- och fritidsmiljön, samt så långt möjligt arbetsmiljön, uppfyller samhällets krav på gestaltning, frihet från buller, tillgång till solljus, rent vatten och ren luft.
  • Natur- och grönområden med närhet till bebyggelse och med god tillgänglighet värnas så att behovet av lek, rekreation, lokal odling samt ett hälsosamt lokalklimat kan tillgodoses.
  • Den biologiska mångfalden bevaras och utvecklas.
  • Transporter och transportanläggningar lokaliseras och utformas så att skadliga intrång i stads- eller kulturmiljön begränsas och så att de inte utgör hälso- och säkerhetsrisker eller i övrigt är störande för miljön.
  • Miljöanpassade kollektivtrafiksystem av god kvalitet finns tillgängliga och förutsättningarna för säker gång- och cykeltrafik är goda.
  • Människor utsätts inte för skadliga luftföroreningar, bullerstörningar, skadliga radonhalter eller andra oacceptabla hälso- eller säkerhetsrisker.
  • Mark- och vattenområden är fria från gifter, skadliga ämnen och andra föroreningar.
  • Användningen av energi, vatten och andra naturresurser sker på ett effektivt, resursbesparande och miljöanpassat sätt och främst förnybara energikällor används.
  • Naturgrus nyttjas endast när ersättningsmaterial inte kan komma i fråga med hänsyn till användningsområdet.
  • Naturgrusavlagringar med stort värde för dricksvattenförsörjningen och för natur- och kulturlandskapet bevaras.
  • Den totala mängden avfall och avfallets farlighet minskar.
  • Avfall och restprodukter sorteras så att de kan behandlas efter sina egenskaper och återföras i kretsloppet i ett balanserat samspel mellan bebyggelsen och dess omgivning.

Tillbaka till toppen

Utskriftsvänligt format Ansvarig för denna sida : info@miljomal.nu
Senast uppdaterad : 2004-06-04
Miljömålsportalen ingår i:
Svenska miljönätet
Beskrivning av miljömålet
Når vi miljömålet?
Når vi delmålen?
Regionala miljömål, exempel:

Gävleborgs län
Kronobergs län
Läs mer hos
målansvarig myndighet


Boverkets logotyp