eXTReMe Tracker

 
  

.debatt

..{2}.forum...  

SOCIAL IMPACT BONDS

samhällsuppbyggande obligationer

 


 

bakgrund

 

Ur Mötesplats social innovtion

Social Impact Bonds – ett kontrakt med den offentliga sektorn. Skrivet av Torbjörn Hallgren Publicerad 2012-08-03 av Red.
Vad kan övriga världen lära av Storbritannien och deras system med samhällsuppbyggande obligationer, så kallade social impact bonds?

En liknelse: Ett samhälle ligger på en klippa. En del människor faller ned från klippan och staten betalar deras sjukvård. Om färre faller, blir kostnaden för sjukvården mindre och de pengar som sparas kan anses som vinst. Bäst vore alltså att ha förebyggande åtgärder: ett staket. Men när staten bygger staket stöps de alla i samma form. Bäst vore om privata organisationer satte upp olika staket anpassade efter de områden de sätts upp i.

För att finansiera den här typen av samhällsuppbyggnad har Storbritannien idag infört så kallade social impact bonds, en sorts obligationer som är en form av kontrakt med den offentliga sektorn – investerade pengar ska leda till samhällsuppbyggnad och bättre sociala resultat, vilka i slutänden resulterar att i den offentliga sektorn och hela samhället sparar pengar.

Inbjudna att tala om detta vid SOCAP: Designing the Future var fyra britter...

Publiken fick bland annat ta del av ett exempel från verklighetens Storbritannien, bortom liknelsen med klippan men inom samma idéområde: I fängelseanstalten i Peterborough sitter ett stort antal fångar. 60 procent av dem återfaller i brott, döms och hamnar på Peterborough igen inom ett år. Hela 80 procent är tillbaka inom två års tid.

Alla återfall är givetvis en stor kostnad för samhället. Om motsvarande personer istället hade dels levt hederliga liv, dels inte kommit tillbaka till anstalten, så skulle staten gjort en stor besparing.

Därför har man gjort intensiva förebyggande insatser både i fängelset och i samhället. Finansieringen, som kommer från investerare utanför regeringen, används till att betala för tjänster som levereras av bolag och organisationer i den så kallade tredje sektorn (frivilligsektorn).

Om återfallen minskar med drygt 7,5 % så har samhället och staten sparat pengar. Men framför allt har samhället gjort en stor humanitär vinst.

Men att få tänkbara investerare att köpa dessa obligationer är inte alltid det enklaste, vilket Geoff Burnand från Investing for Good delade med sig av:

Synpunkter!....Inlägg