.debatt
MEDBORGARKRAFTEN
(ILLUSTRERADE VERSIONEN)

...............forum...  

sammanfattning
GÖTEBORGS FRAMTID

LOKALA
SAMVERKAN-
PLATTFORMAR

cccccccccccc

bakgrund
Planerade rivningarna av fastigheter i Vasastaden under 1980-talet

 


LOKALA
SAMVERKAN
PLATTFORMAR

Lokala samverkanplattformar
Under de senaste åren har intresset för att förbättra samspelet mellan akademi och praktik ökat.

Göteborg Urban Laboratory
Sedan 2003 har Chalmers och Göteborgs stad bedrivit samverkanprojektet Urban Labatory Göteborg (ULG) som bedrivs som en fristående plattform för innovativt samarbete mellan policyskapare, civilsamhället, akademiker för att ömsesidigt lära sig utveckla kunskap, utbyta erfarenheter och stödja olika aktiviteter inom stadsutveckling.

Nationella samverkansplattformar
På den nationella nivån har det varit svårare att etablera fastare plattformar där akademi, offentlig sektor och näringsliv kan mötas för att diskutera stadsbyggnads- och samhällsplaneringsfrågor och utveckla ny kunskap.

Stadsbyggnadsdirektörerna från våra tre storstäder påtalar behovet av en gemensam plattform för ökad förståelse och kunskaputbyte mellan å ena sidan den offentliga sektorns samhällsbyggnadsaktörer och å andra den privata sektorns fastighets-och byggföretag. En plattform som också spelar en aktiv roll i samhällsbyggnadsforskningen.

Ur artikel i Plan nr 1 2008 referat Arne Person
Vi behöver en samsyn om staden
av Lars Ivarsson, Christer Larsson, Ingela Lindh
Annika von Schéele & Ines Uusmann

Tillsammans uppmanar stadsbyggnadsdirektörerna från våra tre storstäder och statliga företrädare att stadsbyggnadsektorns aktörer går samman och skapar en nationell plattform för att samlas kring de gemensamma intressena.

Plattform för skön stadsbyggnadskonst och effektivare samhällsbyggnadsprocess

Det byggda ska motsvara krav på arkitektonisk skönhet, ändamålsenlighet och ekonomi, svara mot sociala och kulturella behov samt ta hänsyn till omgivningen och till det historiska arvet.

Det är viktigt att återuppbygga en kvalificerad samhällsbyggnadsforskning, särskilt mot bakgrund av de nya förutsättningar som gäller idag.

Det behövs därför en gemensam plattform för ökad förståelse och insikt både i samhällets och medborgarnas visioner och krav. Plattformen kan samtidigt vara en mötesplats för dem som vill höja sin kompetens och därmed öka effektiviteten i samhällsbyggandet.

Plattformen bör även stödja och delta i samhällsbyggnadsforskningen som breddar sakkunskapen och förståelsen för vad stadsbyggandet innebär för människors vardagsliv och stadens tillväxt.

Artikeln avslutas med en inbjudan till samhällsbyggandets parter att delta i skapandet av en sådan plattform.

Till Bid!

Tillbaka till Götebors framtid index!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

............