PROCESSKONSTVERK .....

.
 

 

 

 

Processkonstverk nr 37b .."GÖTEBORG GLOKALT "

från 2013,,,,,,PREKARIATET II

  .......... 

............................................................................................................

Utmärkande för prekariatet är den osäkerhet eller ”prekära” livssituation som alltfler människor drabbas av i takt med att arbetet underställs marknadens principer.

Prekariatet saknar den ekonomiska och politiska frihet som följer med fast anställning och yrkestrygghet.

Standing uppskattar att så mycket som en fjärdedel av den vuxna befolkningen i många länder i dag tillhör denna nya klass. Kärntrupperna består av migranter och ungdomar, och i det senare fallet handlar det om utbildade, internationellt beresta och självmedvetna ungdomar som hittills varit trygga i förvissningen om att de själva kan styra över sina egna livsprojekt.

 


.. .

   ..........


Det som tidigare har beskrivits som en tillvaro av frihet har förbytts mot ett tillstånd av osäkerhet, och det är den här osäkerheten inför de egna livsutsikterna som är kännetecknande för prekariatet. Dagens ungdomar har inte bara lagt ned pengar och tid på utbildning, utan också vuxit upp med positivt tänkande och en flod av uppmuntran och gillanden från lärare, föräldrar och vänner. Deras besvikelse, varnar Standing, kan bli dyrköpt för samhället.

Standing sticker inte under stol med att utvecklingen mot en mer flexibel arbetsmarknad också fört med sig en frihet, och den friheten uppskattas särskilt av den yngre delen av befolkningen. Att kunna arbeta hemifrån, eller bryta upp från ett jobb som saknar mening är något som anses åtråvärt. Med fasa ser många ungdomar på sina föräldrar som kunde arbeta med en och samma sak ett helt liv, och därtill vara nöjd och tillfreds med sin situation..

 ..........



Det gemensamma för prekariatet är avsaknaden av ett skyddsnät att falla tillbaka på i tider av kris. Att prekariatet skär över traditionella socioekonomiska grupperingar är särskilt intressant i ljuset av att många populistiska rörelser i dag gör allt i sin makt för att visa på skillnaden mellan ”oss” och ”de andra”. I prekariatet finns uppenbarligen ett frö till en politisk motkraft.

Prekariatet saknar den tillit till staten eller kapitalet som kännetecknat tidigare klasser. Enligt Standing är det just avsaknad av tillit som gör prekariatet unikt i klasstermer.

.

....

........

.

 ..........

.Att ungdomar, migranter och arbetare skulle bilda gemensam sak kan tyckas som en avlägsen tanke. Standing är själv tveksam till om prekariatet kan växa till sig och bli en klass i traditionell mening, och den analysen delar han med många andra. Att vara arbetarklass var förknippat med stolthet. Men det är få som i dag känner stolthet över att tillhöra prekariatet.

Standings budskap tydligt: vi står inför en framväxande klass av människor som saknar riktning och ideologisk hemvist, och hur politiker väljer att kanalisera deras oro kommer att bli avgörande för demokratins framtid..

.........

.......

   

................................................................................................................
.....
Vad är då alternativen till infernopolitiken? Standing nämner flera saker: man kan rädda utbildningen från privatisering och avprofessionalisering, ta tillbaka det offentliga rummet, införa medborgarlön och skapa ett jämlikt medborgarskap för infödda och nytillkomna.

Det mest radikala förslaget handlar om hur man kan förändra arbetets roll i samhället. Människor jobbar i dag mer än någonsin. För projektanställda handlar det om att jobba kväller och helger för att hinna med den ökade arbetsbördan, och för arbetslösa handlar det om att söka jobb som inte finns. Standing ser paralleller till skämtet som cirkulerade bland arbetare i Sovjetunionen: ”De låtsas betala oss, och vi låtsas jobba”. I dag skulle skämtet kunna lyda: ”De låtsas skapa jobb, och vi låtsas söka jobben.”

.....

......

  


.......

 

...

.................. ............................
.

..........................................
PREKARIATET III .......

  

 


..

 

 

 

  

 

........................................................................................................................NÄSTA!