5. Vandringsstråk från Majnabbe till Saltholmen och Fiskebäck.

Hur skall förslaget om "ett sammanhängande rekreationsstråk" förvekligas? Efter en mycket översiktlig beskrivning följer en mer detaljerad plan för olika områden.
Att gå från Majnabbe till Saltholmen är inte särskilt konditionskrävande. Det är i dag en trevlig promenad, dock på asfalterade och bitvis ganska trafikerade vägar. Således vore det bra, om dessa negativa faktorer kunde elimineras, åtminstone för dem som önskar mer kontakt med orörd natur och som inte drar sig för lite bergsklättring.

Från Majnabbe går man genom Klippans intressanta kulturområde, Strandpromenaden fram och genom bebyggelsen på Nya Varvet. Så kommer man till Billingen, berget på höger hand. Där är ganska besvärligt att ta sig fram, men med röjning och annan markberedning kan man anlägga en stig, som går längs med stranden. Man kan så undvika trafiken på Hästeviksgatan.
Nu kommer dock problemet: militärområdet f d KA 4. Det ligger som en stor bromskloss och man får på smågator ta sig fram till Långedragsvägen. Härefter tar man Gamla Vägen och är strax nere på Hinsholmskilen.

Nu kan man välja på två vägar - antingen till vänster över båtuppläggningsplatsen och förbi alla bryggorna till stigen, som leder genom skogen till Fiskebäck eller till höger mot Långedrag. Vid Långedrags hållplats går man över spåren, upp i berget till vänster. Här är nu oländigt, men det är inga problem att göra en lättgången stig här. Man går över berget, kommer ner på Västerhavsvägen, tar till höger på Pejlingsgatan och är snart i parken vid Ängholmen. Man går genom parken, upp över nästa berg och kommer ner vid Saltholmen.

6. Billingen.

Här planeras nu ett bostadsområde. Diskussioner förs om dess utformning. I anslutning till Nya varvet ligger på berget Billingen rester av de gamla befästningsanläggningarna från 1700-talet. Tydligt syns "Vita gaveln" (1754) och där intill vaktstugan (1799). På bergen och även nedanför dessa mot älven finns lämningar av batterier från 1700-talet. Här står nu fyra salutkanoner. Går man en liten stig från öster upp på berget kommer man till Grotteparken, som förr var en romantisk naturpark. Här fanns tidigare ett nöjesfält med karusell, kägelbana och en liten hälsobrunn. Allt är nu borta - kvar finns terrasseringar och ett stenbord.

Fortsätter man väster ut längs med stranden, når man snart en vacker havsvik med sandstrand. En äng sluttar sakta mot haver, och här har man funnit en stenåldersplats och gjort många fynd av bl. a. yxor, skrapor och andra redskap av flinta. Ytterligare två stenåldersboplatser finns inom området.
Sålunda bjuder Billingen både skönhetsupplevelser med utsikt över hamninloppet samt kulturella upplevelser såväl från 1700-talet som från vår forntid.

 


Björnekulla. Exempel på hur man kan anlägga en
promenadväg utan alltför stora ingrepp i naturen.
En enkel bänk.

 

Nästa sida!