PROCESKONSTVERK .....

.
 

 

 

 

Processkonstverk nr 33..
Krafter, konsekvenser,
strategier och hållbarhet

från 2012





  ..........

...................................................................................................................

STRATEGIER

PBL Pilotprojekt

Den nya plan- och bygglagen trädde i kraft den 2 maj
2011. Den har föregåtts av ett omfattande utredningsarbete.
I förberedelserna har ingått att regeringen gjort en satsning på att höja kompetensen i staten för att få en bättre tillämpning av plan- och bygglagstiftningen.

Boverket har i samverkan med länsstyrelserna haft ett uppdrag att genomföra en samordnad insats under åren 2008-2010. Under 2010 har arbete skett i åtta tematiska pilotprojekt, för att bedriva konkreta utvecklingsarbeten.
Teman för pilotprojekten har valts utifrån de förändringar och nyheter som genomförts i den nya plan- och bygglagstiftningen.

Rapporten finns på www.boverket.se

........ .....................

   ..........

PILOTPROJEKT 1

Strategisk aktuell översiktsplanering
- regionalt perspektiv



I den nya plan- och bygglagen som trädde i kraft den 2 maj 2011 stärks översiktsplanens strategiska roll.
Projektets syfte har varit att finna och utveckla metoder som kan bidra till en mer kontinuerlig planeringsprocess, som därmed ökar översiktsplanernas aktualitet och strategiska betydelse. Ett syfte har också varit att fokusera på kopplingen mellan översiktsplaneringen och
den regionala utvecklingen.

En strategisk, aktuell översiktsplan med regionalt perspektiv
En strategisk planering tar upp viktiga framtidsfrågor för kommunen. De strategiska framtidsfrågorna har ofta också betydelse för det regionala sammanhang som kommunen ingår i. Kommunal planering kansägas vara en strategisk verksamhet där kommunens framtida behov vägs mot dess resurser. Den politiska hanteringen är viktig för framgång. Aktuella strategiska frågor behöver identifieras och lyftas upp till en politisk
debatt för ställningstaganden om vägval.

....................................................

 ..........

................................................................................................................

PILOTPROJEKT 2

Kontinuerlig översiktsplanering
– aktualitetsredogörelse med regionala bilder

Genom modern teknik kan planeringsunderlag tas fram som belyser och illustrerar tillstånd och utvecklingstrender.
Projektets syfte har varit att ta fram planeringsunderlag i form av ”regionala bilder” till kommunernas översiktliga planering och till regionernas utvecklingsplanering (RUP). Det rör sig om konkreta digitala bilder framtagna med bland annat GIS-teknik, som kan ge
en ”heltäckande” bild av länens planeringsförutsättningar

Grundnivå Vad är GIS?
Geografiska informationssystem som metod ger möjligheter att analysera och visualisera geografiska problemställningar på ett nytt sätt. GIS blir ett allt vanligare forskningsverktyg inom många akademiska discipliner, från humaniora och samhällsvetenskap till naturvetenskap och teknik. GIS är också ett allt viktigare instrument inom kommunal förvaltning och samhällsplanering såväl som i näringslivet.

Byggstenarna i ett geografiskt informationssystem är två typer av data - digitala kartdata och attributdata. Den digitala kartdatabasen innehåller data för lägesbestämning av objekt samt information om de rumsliga sambanden mellan objekten. Attributdata eller statistiska data kopplas sedan till kartdatabasen vilket innebär att helt nya möjligheter öppnas för en effektiv informationshantering och nya former för analys av lägesbunden information.

Med GIS-teknik behandlas data och deras geografiska läge i ett sammanhang, vilket ökar förståelsen för vår omvärld.

 ..........................................................................................................................

Den regionala bilden
Regionala bilder kan belysa till exempel demografiska förhållanden, arbets-marknad, pendling, kommunikationer och kollektivtrafik. Det är också viktigt med planeringsunderlag som berör aktuella planeringsfrågor, gränsöverskridande och mellankommunala frågor samt alla dimensioner i en hållbar utveckling. Sociala värden och perspektiv är ofta svåra att illustrera, och metoder för detta behöver utvecklas. Projektet har belyst några exempel.

Digitala verktyg
Ofta arbetar kommuner, länsstyrelser och regionförbund med planeringsunderlag för ett sakområde i taget.
Med digitala verktyg, med lägesbundna data, som geografiska informationssystem (GIS), finns dock möjligheten att kombinera olika data och skapa tydliga och enkla regionala bilder. Analyser kan göras som belyser
täthet, avstånd och tidsaspekter.

Projektet har redovisat ett antal exempel på regionala bilder. De belyser hur olika foreteelser samverkar eller medfor konflikter och synliggor var fordjupad planering eller politiska stallningstaganden ar viktiga. De regionala bilder som har tagits fram visar pa bredden av de teman som kan belysas. I projektet illustreras bland annat regionala bilder for
• viktiga kommunikationsstrak
pendling
kollektivtrafik
barnperspektiv
underlag for landsbygdsutveckling i strandnara.

Samlade regionala planeringsunderlag
Kommunen, regionen och länsstyrelsen bör ha en gemensam regional databas för regionala bilder som är tillgänglig via webben. Till databasen kan man länka olika planeringsunderlag. Länsstyrelsen ska tillhandahålla det regionala planeringsunderlag som kommunerna behöver för sin översiktsplanering.

   



.PILOTPROJEKT 3

Kontinuerlig översiktsplanering i storstadsmiljÖ

De större städerna utvecklas i dag starkt genom tillväx och befolkningsökning, vilket ställer ökade krav på kommunernas planering. Inom storstadsregionerna söker flera kommuner nya former för en översiktsplanering som passar
dessa utmaningar.
Projektets syfte har varit att utveckla former för länsstyrelsens medverkan i en mer kontinuerlig översiktsplanering.
Projektet har särskilt behandlat länsstyrelsens sammanfattand redogörelse och i två studier har fokus lagts på dialog om områden av riksintresse respektive riktlinjer för bostadsförsörjningen.

Projektet har resulterat i rapporterna ”Länsstyrelsens
medverkan i rullande översiktsplanering” och ”Riktlinjer
för bostadsförsörjning med koppling till rullande
översiktsplanering”.

................. ........................

  

 

PILOTPROJEKT 4

Uppföljning inom byggområdet

I den nya plan- och bygglagen med tillhörande plan- och byggförordning har det gamla tillsynsbegreppet förtydligats och delats upp i tillsyn, tillsynsvägledning och uppföljning. Lagen har också förtydligat statens och kommunens
roller. Projektets syfte har varit att föreslå arbetssätt och metoder som kan ligga till grund för länsstyrelsernas insatser och prioriteringar inom tillsyn, tillsynsvägledning och uppföljning på byggområdet.

Det övergripande målet för tillsyn, tillsynsvägledning och uppföljning är att medverka till att demokratiskt beslutade lagar och bestämmelser följs och tillämpas enligt lagstiftarens intentioner och på samma sätt i hela landet.
I den nya plan- och bygglagen, maj 2011, har tillsynen fått ett eget kapitel.

Ansvarsfördelning Aktör/ Ansvarar för
Byggherren att byggnadsverket uppfyller kraven i plan- och bygglagen
Fastighetsägaren underhåll av byggnadsverket
Kommunen lov och andra tillstånd, tillsyn av byggande och den byggda
miljön, rådgivning
Länsstyrelsen tillsyn och uppföljning av hur kommunen tillämpar
plan- och bygglagen, tillsynsvägledning, rådgivning, kunskapsförmedling, prövning av överklagade belut.

.Tillsynsvägledning är till sin karaktär framåtsyftande medan tillsyn
kontrollerar det som varit. Båda syftar till större följsamhet mot lagen.

Kvalitetsansvarig har ersatts av kontrollansvarig, och kraven på den kontroll-ansvariga har utökats och förtydligats jämfört med kraven på den kvalitets-ansvariga. Den kontrollansvariga måste vara certifierad, ha en självständig ställning och ska utses av byggherren. Systemet bygger även fortsättningsvis på att byggherren har det fulla ansvaret och gör de kontroller som är relevanta.

  

 


..

 

 

 

 

  

 

........................................................................................................................NÄSTA!