.debatt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UNGDOMSSATSNINGAR

KLOTTER

Över hela världen klottras det. En ansenlig medborgarkraft läggs på
klotter som få gläds åt. Mycket pengar krävs för sanering. Skulle en del av dessa saneringspengar istället kunna användas till att få
åtminstone en stor del av denna kraft till en "positiv medborgarkraft"?

GRAFFITI
Om graffiti. För och emot. Se Länkar på Webben!

Kom med förslag!

april 2002
Ur SVT:s kulturprogram
Birgitta Rydéll,kulturborgarråd i Stockholm
"Vem som helst kan ju måla med graffititeknik hemma hos sig eller på ett stort plank, som man själv tar fram, men ingen annan grupp av konstnärer begär ju att vi skall ställa upp med den offentliga miljön."

Rilo: Graffitimålare sedan 18 år. Målar 2-3 gånger i veckan
"Som medborgare i ett samhälle så vill man ju vara med och påverka, men när samhället bara motverkar det tröttnar man ju på det.
Ibland känns det som att är det någon som målar så är det nummer ett. Är det någon som du misshandlar är det inte lika viktigt, men jag tror inte man skall lägga all sin agression på graffitimålarna. Det är inte dom som gör det så att hela världen är dålig. Det känns väldigt mycket så."

Anders Berg, professor Konstfack
"Samtidigt som man fördömer graffitin som illegal så bygger man också upp en myt som kanske tilltalar en del tonårsrebeller så att attityden mot unga människor i Sverige är väldigt hård och man visar väldigt lite förståelse för vad dom vill säga. Effekten är den. De är helt ointresserade av politisk verksamhet.

I många människors ögon verkar det här helt rimligt att man inte skall skräpa ned och inte stöka till och förfula och hur skulle det se ut om alla gjorde så, men då missar man något mycket viktigt, man stänger av en hel grupp i samhället från deras sätt att kommunicera. Det finns ju också en uppgift med den offentliga konsten. Men det som händer i det offentliga rummet, att vara att föra oväsen, att provocera oss, att locka oss till någon slags reaktioner och på det sättet så fyller graffitin en viktigare funktion
än den här sortens retoriska offentliga utsmyckningar som stan dräller av."

........................._____________

Ungdomssatsningen i Centrumregionen

Några inom styrgruppen har tidigare på olika sett engagerat sig i frågan och erhållit en hel del bakgrundsinformation. För att nu komma vidare tog Medborgarkraften i samband med invigningen av Härlanda park kontakt med Ungdomssatsningen i Centrumregionen med en begäran om information.

Nedan följer en redogörelse som mailades till styrelsen under dec 2001.

Sdn Majorna är resursnämnd för Ungdomssatsningen i Centrumregionen och arbetar efter den 3-stegsmodell som tagits fram gemensamt i stadsdelarna Härlanda, Örgryte, Centrum, Linnéstaden och Majorna i nära samarbete med ungdomar från resp stadsdelar.

Den innebär
* Möjlighet att utveckla Meeths Unga Salonger i Centrum
* Lokala mötesplatser
* Arrangemang

Ungdomssatsningen har under hösten anställt en processamordnare
med uppdrag att samordna arbetet och föra processerna framåt i centrumregionerna, samt arbeta ur ett Göteborgsperspektiv med ungdomssatsningen. Stadsdelarna har också anställt 5 fritidsassistenter, som har sin bas i respektive stadsdelar och som skall arbeta med den lokala förankringen.

Mycket av arbetet i stadsdelarna handlar idag om att hitta ungdomar som vill vara med och utforma centrumregionens ungdomssatsning. Det är mycket viktigt att ungdomarna finns med i hela arbetet kring utformningen av ungdomssatsningen i centrumregionen. Därför läggs mycket tid på att fånga upp ungdomar i stadsdelarna genom att finnas där ungdomarna är på sin fritid.

Arbetet med lokala mötesplatser håller på att ta form. Vid Härlandapark har lokaler avsatts till ungdomssatsningen. Ett trettiotal ungdomar arbetar med att ta fram förslag om hur lokalerna ska användas och inredas.......

Under hela januari kommer fritidsassistenterna att finnas på gymnasieskolorna för att sprida information och knyta kontakter med ungdomar. En kick off för ungdomssatsningen i centrumregionen ska genomföras i mars och ett tjugotal ungdomar från regionen är engagerade i arbetet.

En gemensam studieresa genomförs under december tillsammans med de övriga resursnämnderna i ungdomssatsningen i Göteborg, dvs Backa, Gunnared, Kortedala och Frölunda. Ett tjugotal ungdomar åker tillsammans med samordnare till Oslo för att besöka olika ungdomsverksamheter och hämta kunskap och inspiration därifrån.

__Mer! Se respektive SDN______________________

 

Nästa sida!

Synpunkter

..Inlägg