.debatt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HABITATAGENDAN

Lite om Istanbul
Istanbul måste sägas vara unik på många sätt. Här är mötet mellan öst och väst, mellan en mängd kulturer och religioner och mellan gammalt och nytt. Varför FN:s generalförsamling valde att förlägga konferensen i Istanbul förstår man efter att ha vistats där i två veckor. Istanbul är Turkiets största stad. Ingen vet hur många människor som lever där. För 50 år sedan hade staden en miljon invånare, för tio år sedan 5,5 miljoner och idag är det realistiskt att gissa på en siffra mellan 12 och 14 miljoner. Någon har sagt att staden växer med drygt 1.000 personer per dag. Istanbul är den typiska megastaden med många kontraster, misär men samtidigt mycket praktfull. Trängsel, lyxvåningar, skjul för de allra fattigaste, trånga gator, lummiga parker, stenöken, gigantiska trafikproblem - mycket avgaser och alltför många trafikolyckor. Innan konferensen fick staden en till ytan sett bättre fasad. Vissa stadsdelar utrymdes på gatubarn och hundar, gator och trottoarer rustades, buskar, träd och blommor planterades. Arbetet höll på under hela konferenstiden, vilket inte var enligt planerna men helt enligt turkisk mentalitet - att skjuta upp arbetet in i det sista.

av Madeleine Granvik

Vad hände?
Under två veckor pågick en mängd olika aktiviteter samtidigt. Konferensarbetet var uppdelat i olika forum Plenaren, Kommitté 1, Kommitté 2, NGO-forum och "Goda Exempelområdet".

Plenaren
I plenaren ägde möten rum med avsikt att deltagarna skulle markera sina åtaganden i samband med Habitat II. De flesta anföranden hölls på ministernivå men även FN:s fackorgan, fonder mm. företräddes. Sveriges inrikesminister Jörgen Andersson höll det svenska anförandet och tryckte mycket på rätten till en bostad som Sverige drev starkt under hela konferensen. Borgmästaren i Ghana, Nat Nuno Amarteifio och många med honom strök under vikten av kommunernas deltagande i konferensen samt betydelsen av partnership och arbete på den lokala nivån för en hållbar utveckling. Ungdomens röst hördes genom turkiskan Cynet Ozbil som mycket engagerat höll ett tal om "Building our global home". Hon framhöll ungdomens kraft som en oerhörd resurs för utvecklingen. Klaus Töpfer, Tysklands bostadsminister efterfrågade en utveckling av nya metoder och livsstilar för industriländerna. Vid plenarens avslutningsdag höll Fidel Castro ett mycket starkt tal som möttes av en hög ljudnivå bland lyssnarna. Han jämförde städernas utsugning av landsbygden med i-ländernas utsugning av de fattiga länderna. Han undrade också var industrivärldens chefer befann sig under Habitat-mötet.

Kommitté 1
Arbetet inför en världskonferens är en lång process, flera års arbete. Själva konferensen är en avslutande manifestation då dokument finslipas och skrivs under. Kommittee 1 var det forum där förhandlingar om sluttexter pågick. De dokument som diskuterades var själva slutdokumentet - Habitat Agendan och Istanbul-deklarationen.

Habitat Agendan
Slutdokumentet är ett globalt uttalande inom boende, bebyggelse- och stadsplanområdet. Regeringarnas mål, princip- och åtagandeprogram samt en handlingsplan antogs i och med detta dokument.
En diskussion som väntades bli kontroversiell angående slutdokumentet var frågan om rätten till ett rimligt boende. USA kände ett hot inför en sådan skrivning som skulle kunna leda till att hemlösa kan stämma staten. Frågan löstes oväntat snabbt, redan första veckan, vilket får ses som en framgång från både svenskt och EUs håll. Dessvärre orsakade frågor om mänskliga rättigheter, familjebegreppet, särskilt utsatta grupper och landminor problem som var svåra att få till en uppgörelse kring. Särskilt svårt var att finna balansen i begreppet "utsatta grupper och personer med särskilda behov". En skrivelse söktes som inte klassisficerade särskilda grupper barn, äldre, kvinnor och funktionshindrade som utsatta grupper, men som ändå påtagligt visade vikten att i bostadssammanhang kunna tillfredställa dessa gruppers faktiska behov. Handikappfrågorna har nått framsteg i olika delar av dokumentet vilket ses mycket positivt ur svenskt perspektiv. Sverige har aktivt bevakat frågan under hela processen och förde EU:s talan i förhandlingsarbetet. Jämställdhetsfrågan och barns rättigheter har likaså uppmärksammats, även en skrivelse rörande äldre, på initiativ av Sverige.
I slutdokumentet framhålls gång på gång vikten av den lokala nivåns betydelse och frivilligorganisationernas engagemang för själva genonomförandet av Habitat Agendan. På lokal nivå har världens kommuner kommit överens om att Habitat Agendan ska arbetas in i det lokala Agenda 21 arbetet. Kommunerna kommer inte att arbeta med ett fristående Habitat-dokument.

Istanbuldeklarationen
Vid konferensens start fanns stöd om att anta en särskild deklaration, Istanbuldeklarationen. Syftet med deklarationen är att främst återspegla de viktigaste förhandlingsresultaten i slutdokumentet - Habitat agendan. Resultatet blev fyra sidor innehållandes 15 punkter med många måsten och skall gällande bl .a. ökad levnadsstandard och frihet för alla människor, rimliga kostnader för ett boende, bevarande av kulturhistoriska miljöer, stöd till landsbygdsutveckling, ekologiskt hållbara produktionsprocesser och sist men inte minst finansiering av åtagandena.

Kommitté 2
Aktiviteterna som pågick i kommitté 2 måste sägas vara banbrytande i FN:s historia. Detta forum var nämligen speciellt tillägnat kommuner, parlamentariker, näringsliv, stiftelser och välgörenhetsorganisationer, akademiker, fackföreningar och NGO:s. För första gången bjöds dessa in för att representera en del i den formella konferensen. Aktiviteterna skilde sig oerhört i kvalitÈ mellan grupperna. Kommunernas, akademikernas och fackföreningarnas fora var väl förberedda medan de svenska parlamentarikerna uttryckte stark kritik över formerna för arbetsgången i sitt forum som upplevts både oplanerade och dessutom odemokratiska. Arbetet i kommitté 2 avslutades med att en rapport antogs och sedan förelades i plenaren. Rapporten finns som bilaga till Habitat-agendan. FN:s öppenhet och vilja till ett bredare samarbete mellan parter både globalt och lokalt är oerhört viktigt för själva handlingsprocessen, att få orden till konkret handling. Den nya formen behöver utvecklas och bli ännu bättre för kommande konferenser.

NGO forum
NGO-deltagandet företräddes av 2.014 organisationer och föreningar med olika inriktningar från hela världen. Från Sverige deltog ett 80-tal personer. De flesta aktiviteter hölls i en stor universitetsbyggnad där varje organisation hade tillgång till en informationsdisk för att sprida information om idÈer och aktiviteter. Parallellt pågick dagligen ett femtiotal olika rundabords-samtal, föredrag, dialoger, fora etc. Så kallade caucus (arbetsgrupper) bildades för att samarbeta kring någon speciell fråga i slutdokumentet. Hela 74 caucus var aktiva under konferensen. Ungdomens caucus kunde genom sitt goda förarbete aktivt påverka konkreta ändringsförslag. Representanter från de olika caucus samlades för en gemensam skrivelse till kommittee 2. Dokumentet var klart efter långa förhandlingar, vilket speglar den heterogena grupp NGO:s är, tusentals olika viljor och idéer på samma gång.

Upplevelse från en presskonferens om mänskliga rättigheter

Ett antal NGO:s hade ordnat en presskonferens om kurdernas situation i Turkiet. Salen var full och spänningar låg i luften för denna oerhört känsliga diskussion. Sedan fyra år tillbaka har drygt 3.000 kurdiska byar i sydöstra Turkiet eldhärjats. Två till tre miljoner människor har förlorat bostad, djur och anhöriga. Minor har placerats ut runt byarna som drabbar människorna när de flyr. Intervjuer har gjorts med bymän som påstår att det är terroristorganisationen PKK som utför dåden. Ingen vågar säga sanninngen för då blir du själv anklagad för stt vara terrorist. Journalister och författare har anhållits och vissa även mördats. Presskonferensen avbröts genom att en man stormar in i salen och skriker aggresivt "Detta är inte sanningen, det är PKK som utrotar det kurdiska folket, inte den turkiska militären".
I Turkiet råder inte demokrati och yttrandefrihet. Att lösa kurdfrågan och rätten till att yttra sig fritt utan att bli anklagad för att vara terrorist är avgörande för Turkiets ekonomiska och demokratiska utveckling. En del andra NGO möten om mänskliga rättigheter stoppades av den turkiska polisen, vilket vållade smått kalabalik från västs sida. USA, EU och Canada framhöll att det var av stor vikt att värdlandet kunde undvika kritik genom att rätta sig efter de former som gäller för konferensen.

av Madeleine Granvik

NÄSTA SIDA

 

 

Synpunkter!

 

..Inlägg