.debatt

...............forum...
sammanfattning
Långedrag
Restauranger och restaurangförslag m m :
En kavalkad


Långedrag

 

 


Varmbadhuset: Redan sommaren 1866 hade den norra delen av varmbadhuset förvandlats till restauranglokal.


Miramar: År 1873 byggdes Café Miramar. under tillbygnad 1904 brann den ned.

 


Förslag till retaurang och hotell på Saltholmen

 


Marieborg: Uppfördes 1868 och fungerade som vinterrestaurang.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Sommarrestaurangen:
Uppfördes under 40 dagar 1904 och revs år1980.

 

 

 

 

 

Högt Konferenshotell
(Bild saknas)

 

Motförslag från Gamla hamnens boende.

 

 


Starkt uppglasad restaurangbyggnad

 


Vinnande tävlingsförslag

Långedrag 2004
Restaurang med Konferensanläggning
SeLänkad bild
(utgått)

Medborgarförslag
Se lista!


Restaurang med färjeterminal

Befintliga restauranger 2004

Paviljongen

 


Långedrags restaurang i GKSS:s klubbhus

Två förslag utreds under våren och sommaren 2004

(1) Konferenshotell med restaurang.

(2) Båtlivsanläggning med restaurang.


Nya
Restaurang Långedrag

mer!

bakgrund

Långedrag


Inledning
På 80-talet revs Långedrags restaurang. Många trodde att den uttjänta restaurangbyggnaden snart skulle ersättas av en ny anläggning. Så blev det inte trots flera tappra försök. Åren har gått och orsaken till platsens stora dragningskraft på göteborgarna har fallit i glömska. Nu inför nästa försök att återupprätta den forna glansen över Långedrag är det därför på sin plats att göra en kort resumé av vad som ägt rum på Långedrag under åren samt redovisa vad som är på gång.

Till stor hjälp för detta arbete har Karl Rudolfs bok om "Långedrag mellan 1858 - 1943" och det material som de lokala organisationerna tagit fram i samband med och efter arbetet med den fördjupade översiktsplanen för Saltholmen - Långedrag varit.

Historik
Betydelsen av namnet Långedrag är inte fullt klarlagd, men grundar sig förmodligen på det faktum att när de sjöfarande kom ut genom älvmynningen, började det dra, blåsa, och denna kust, där det drog, var lång. Det gamla namnet på Långedrag var Skutskär uppkallat av att man här drog upp sina skutor. Skutskär var helt kringflutet i äldre dar. Innan Palmsundet igenfylldes fick man färdas genom gamla Långedrag fram till restaurangområdet.

I anslutning till Långedrag finns synliga bevis för att boplatser funnits här redan under bronsåldern. I början av 1800-talet byggdes en häradsväg ut till Långedrag. Tidigare var vägen hit ut mycket primitiv och illa beryktad då den troligen företrädesvis användes av smugglare.


Badorten Långedrag
Det fanns en gammal bassäng för kallbad här redan före år 1860, då den första verkliga badortsbebyggelsen på Långedrag tog sin början. Sillperioden på 1870-talet var anledningen till att ångbåtstrafiken hit tog fart. Det första ångbåtsbolaget bildades 1872. Regelbundna turer infördes till Långedrag, som anlöpte flera platser inne i hamnen som Nya varvets och Käringbergets bryggor. Från Långedrag utsträcktes ofta turerna till södra skärgården och även till Särö.

Under perioden 1858 - 1903 hade Långedrag flera ägare för att hösten 1903 övergå i AB Långedrags ägo.
På 1880-talet ägde Långedrags Badhus Aktiebolag området.
Vid denna tid fanns det på Långedrag bland annat ett varmbadhus som senare fick en restaurang, två kallbadhus bestående av dam- och herrbassänger. Den tidigaste fristående restaurangen hette Cafe Miramar (beundrande hav) och var belägen invid stranden nära ångbåtsbryggan i norr. I söder låg utsiktsplattformen Talatta (Se havet). En del terrasseringsarbeten och planteringar hade också utförts. Redan vid denna tidpunkt kunde man följa de utanför Långedrag förlagda kappseglingarna. Miramar var på sin tid ett mycket populärt ställe. Där höll seglarna till, särskilt lördagskvällar, då de kommit med sina båtar ut till Långedrag för att ha en trevlig kväll.

Donationer och GKSS
Rudolf Aust blev ägare av Långedrag 1897. Han gjorde flera donationer. Bland annat donerade han till kronan Västerberget för att användas till fästningsområde och upplät till Göteborgs Kungliga Segel Sällskap en tomt för ett klubbhus. I och med denna donation till GKSS 1900 kunde sällskapet 1902 uppföra klubbyggnaden Vikingsborg som 1917 övergick till AB Långedrags ägo. Samtidigt som de nya kallbadhusen blev byggda på Saltholmen upphörde badningen på Långedrag. Aust sålde egendomen till AB Långedrag.

Namnet Vikingborg uppkom av att byggnaden i stor utsträckning var utsmyckad med motiv från mytologin. Framför Vikingborg var en terrass anlagd med en underbar utsikt över fjorden och kappseglingarnas startlinje.

AB Långedrag
Ångbåtstrafiken till Långedrag blev med åren allt tätare och en allt större publik kom till platsen. Det var dags för en modernisering och utvidgning av rörelsen. Stora kapitalinsatser behövdes. Vi kommer in på aktiebolaget Långedrag under åren 1903 -1943. Där blev Karl Rudolf vd 1906. Han var verksam där till år 1947.

Aktiebolaget Långedrag bildades år 1903.
Dess styrelse började omedelbart med tre större uppgifter.


Den första
var spårvagnsanläggningen.
Den skulle utsträckas till ön Södra Saltholmen, dit avsikten var att flytta hela badorten.
Den andra
var att få fram förslag till bebyggelse, badhus, restaurang och hotell samt stadsplaner för villabebyggelsen.

Den tredje
var en ny restaurangbyggnad på Långedrag.
( Förmodligen ett provisorium då restaurangrörelsen enligt styrelsens plan skulle flyttas till Saltholmen.)

Spårvagnsförbindelsen ut till Saltholmen var en riskabel satsning varför det ansågs nödvändigt att den blev flitigt utnyttjad vilket den kunde bli genom att utföra en del av de projekterade anläggningarna. Därför lät man upprätta storstilade plan- och byggritningar för hur bland annat Saltholmen och Vässingsö skulle utnyttjas.
Alla anläggningar var avsedda att flytta till Saltholmen varför Långedrag blev disponibelt för annat ändamål och man tänkte sig där en fiskhamn.
Man var eniga om att det var en klok åtgärd att flytta badhusen till Saltholmen och huvudmotivet var att badvattnet där var avsevärt bättre där än vid Långedrag. Däremot var meningarna delade när det gällde restaurangrörelsens förflyttning till Saltholmen. Det rörliga livet på vattnet hade man inte vid Saltholmen som vid Långedrag och inte heller samma underbara solnedgångar.
Samtidigt som det diskuterades att restaurangen skulle förflyttas till Saltholmen var också avsikten att flytta GKSS-hamnen dit. Denna plan fick emellertid förfalla och därmed övergavs planerna på fiskhamnen.


Den tredje huvuduppgiften var att bygga en ny sommarrestaurang på Långedrag. Orsaken till att den blev byggd på Långedrag när man hade tänkt sig att samtliga anläggningar skulle flyttas till Saltholmen berodde antagligen på att de blivande anläggningarna på Saltholmen var av så stor omfattning att de först i en avlägsen framtid skulle kunna realiseras.

Arkitekt Steen fick i uppdrag att göra förslag till den nya restaurangen och den blev planerad som en stor utvidgning till Café Miramar vilken därefter var avsedd att användas till andraklassservering. Arbetet hade framskridit så långt som att inredningsarbetet pågick då eld utbröt den 16 mars och lade såväl tillbyggnaden som det gamla Miramar i aska. Fotografi saknas på denna tillbyggnad.
Det var inte långt till sommaren. Styrelsen tappade inte modet. Arkitekt Steen fick i uppdrag at utföra nya ritningar. Byggnaden flyttades ett stycke söderut. Trots att omfattande grundläggningsarbeten måste utföras stod byggnaden färdig efter 44 dagar och kunde öppnas i slutet av maj.

Tidningspressen innehöll vid den tiden ofta stora artiklar om Långedrag och dess planer rörande Saltholmens bebyggande, även med bilder om de förut omnämnda förslagen till badhus, hotell- och restaurangbyggnader och det omtalades att ett kapitaltstarkt bolag köpt Långedrag.
Järnvägen blev färdig till Långedrag hösten 1907 och till Saltholmen försommaren 1908.

Restaurangrörelsen utökades 1906 genom att ta Marieborgsfastigheten i användning för vinterrestaurang.

Den nya sommarrestaurangen fick under 76 år utgöra centralpunkten ute på Långedrag.
År 1980 befanns den vara i alltför dåligt skick för att rustas upp varför den revs.

Planeringen för en ny anläggning resulterade i ett gigantiskt konferenshotell som skapade starka protester inte minst bland de boende där ute, som själva lät presentera ett ambitiöst motförslag inriktat på båtsporten. Inget av förslagen blev förverkligade.

År 1991 antogs en detaljplan för ett nytt förslag till restaurang. Tillåten byggnadshöjd hade starkt reducerats. Förslaget gick ut på anbud men visade sig vara alltför kostsamt för att kunna realiseras.

Först tio år senare 2001under pågående detaljerad översiktsplanering av området erhölls byggnadslov för det vinnande restaurangförslaget i en inbjuden arkitekttävling. Förslaget som följde den antagna detaljplanen gick ut på anbud och medborgarkraftens arbetsgrupp i Gamla Hamnen i Långedrag fick i uppgift att granska ritningarna. Även detta förslag gick inte att finansiera.

Medborgarkraften i Älvsborg hade i en omfattande enkät som gått ut till de kringboende kunnat konstatera att 99% av de tillfrågade var för en ny restaurang på Långedrag och försökte därför på egen hand att söka lösningar då fastighetsägaren vid det laget tappat sugen.

Vid tillfället hade det konstaterats att stadsdelen hade stort behov av seniorboenden. Detta kom en i området boende arkitekt att utnyttja för att få ekonomi i projektet. Förslaget innebar såväl en restaurang med konferens- och SPA-anläggning på Långedragsudden som ett stort antal exklusiva seniorboenden i inre Hinsholmskilen i ett och samma projekt. Projektet brast bland annat på markägoförhållandena som försvårade ett genomförande.

Förslaget hade dock de goda med sig att åter få fastighetsägaren intresserad utav att utföra något positivt för göteborgarna på Långedragsudden. Arbetet kom därefter att riktas åt två skilda håll.
Dels en vidareutveckling av konferensanläggningsidén utan inblandning av några seniorboenden. Dels en mindre anläggning inriktad på båtsporten utan hotellanläggning.


I maj 2004 beslutade fastighetsägaren HIGAB att utföra fördjupade studier av båda alternativen för att under sensommaren kunna besluta sig för hur man skall gå vidare.


Medborgarkraftsförslag med varierande koncept
se lista!.

Nästa sida!