.debatt

...............forum...
sammanfattning
PACKHUSKAJEN ccccccccccccccccccccccc
bakgrund
SBK:s planering av Södra älvstr
anden

Packhuskajen

Den pågående planeringen av södra älvstranden och stadsbyggnadskontorets nätröstning om trafiken har föranlett diskussioner om när man bör bestämma om hur trafiken över Götatunneln skall dras. Det anses t ex i en ledare i GP att frågan först kan besvaras när man vet hur den södra älvstranden ska användas.

Trafiken är bara en del i ett nytt område vars användning öppnar för spännande och fantasifulla lösningar. Vad vill man göra av området? Hur ska det användas och på vilket sätt blir det attraktivt frågar GP på ledarsidan den 1 december 2003. Då det också påpekas att det inte räcker med att man bara gör det till ett promenadstråk.

I GP:s ledarartikel fortsätter man med att påpeka att " utformningen av sträckningen mellan operan och Järntorget är den stora och intressanta frågan. Den bör man besvara först innan man tar ställning till hur trafiken ska dras genom området. Därför bör det slutliga beslutet i trafikfrågan vänta".

Det kan låta självklart att man måste gå tillväga som GP-ledaren tycker, men det finns ett "men". Tiden tillåter inte någon sådan planering nu.
Den planeringen skulle man gjort långt tidigare dvs när man hade tid till det.

Den forsering av besluten som nu måste ske innebär att det är omöjligt att börja om från början igen.

Redan gjorda utredningar och förslag måste plockas fram i dagsljuset igen.
Med ledning av dessa borde det kunna gå att i tid välja en trafiklösning som gör så lite skada som möjligt för den slutgiltiga utformningen.

Stadsbyggnadskontoret måste ha en hel del eget "okänt"material.

På annan plats på denna hemsida redovisas medborgarkaftens förslag med kollektivtrfikterminal vid Skeppsbron och idéer om hur man kan använda 3d- fastighetsindelning för att skapa nya stadsbildningar.

Under åren har några arkitekter i kommunen verkat för en aktivering av älvstränderna. Deras tankar med illustrationer kanske kan komma till pass nu.

Nedan redovisas i korthet det kanske första banbrytande förslaget för att få kontakt med älven.

 

En bakgrundsbild

Under 1970-talet skedde stora förändringar i Västra Nordstan. Flera kvarter revs och ersattes med nya innehållande säväl förvaltningslokaler som bostäder.

Under detta skede kom Olof Thomasson projektledare och utredare i stadsdelen att få en stor betydelse för senare tankegångar vad gäller älvstranden.

Han insåg betydelsen av att stadsdelen fick en god kontakt med älven.

Genom att på fritiden skissera fram ett, då sensationellt, förslag med ett helt nytt grepp för att överbrygga problemet med den intensiva trafiken längs kajen, lyckades han få entreprenörer och politiker intresserade. Även planerarna för den då påtänkta nya musikteatern, som planerades i form av en båt, som skulle förläggas till Stenpiren blev intresserade och lät därför flytta den till Packhuskajen där den så småningom blev uppförd.

Olof Thomassons förslag innebar ett betongdäck som spände från Kvarnberget över trafikleden fram till älvstranden. På däcket planerades bl a ett tiovåningars hotell med gigantisk utsikt åt alla håll från det finurligt förlagda kärnhuset.

Förslaget var före sin tid. Insikten att tillvarata älvstranden då var inte lika självklar som nu. Skisserna blev bara ett förslag. Andra lägen för operan kom att diskuteras under många år innan man åter tog upp älvstrandsförslaget.

Nedan några skisser och bilder från området.

historik