eXTReMe Tracker

 
  

.debatt

..{2}.forum...  

sammanfattning
Den Ultimata Metoden
för ökat medborgarinflytande


bakgrund
I Urbanums regi utförs en presentation av projekt i Srtadsmuseets foajé

Den Ultimata Metoden
för ökat medborgarinflytande

Ur
Projektrapport 2009-12-17
"Fem medborgare är fler än fyra experter"
dialogens roll i möten kring kulturpolitik.
Nätverkstan Kultur i Väst

av Aina Florin, Sara Johansson, Petra Kloo Vik,
Maud Lindström och Sophie Johansson

Inledning
Den 29 januari 1998 antogs Kulturpolitisk strategi 1.0
av Göteborgs kommunfullmäktige. Ett nytt dokument som beskriver övergripande mål och metoder för kulturpolitiken i Göteborg.

Strategin togs fram av Christina Hjort, dåvarande chef för kulturförvaltningen och Nils Tengdahl, sekreterare vid kulturförvaltningen.
De 8 oktober 2008 fattades ett beslut i kulturnämnden att det var dags att revidera den.

_______________________________________

Uppdraget från utbildningsledningen på Kulturverkstaden har varit att ta fram ett förslag som kan bidra till revideringen av Göteborgs kulturpolitiska strategi.

Tre punkter som projektdeltagarna fastnade för vid en presentation av den Kulturpolitiska Strategin från 1998:
1. att den "legat i en låda"
2. att den tagits fram av endast två personer.
3. att den innehåller en syn på medborgaren som någon ....som ska utbildas i kulturell kompetens för att kunna ta ....del av det som kulturlivet i Göteborg erbjuder.

När strategin nu ska revideras är det bestämt att både kulturaktörer och medborgare ska få större inflytande över processen.

"En revidering bör ske i bred samverkan med konstnärliga utövare, medborgare och andra intressenter."

Det här projektet skulle gå ut på att finna "Den ultimata Metoden för ökat medborgarinflytande."

Gruppdeltagarna insåg redan tidigt att de skulle misslyckas med detta , eftersom medborgarinflytande visade sig vara mycket mer komplext än de trott.

Mål, syfte och målgrupp

Syfte:
- att undersöka och analysera dialogen i deltagardemokratiska metoder.

-att analysera möjligheter och svårigheter med medborgarinflytande.

Mål:
- att bidra med idéer och förslag för ökad demokratisk samverkan mellan medborgare, kuturaktörer, politiker och tjänstemän vid revideringen av Göteborgs kulturpolitiska strategi.

- att presentera dessa för allmänheten på Urbanum på Stadsmuseet i Göteborg i februari 2010.

Projektet riktar sig till alla de som ska delta i revideringen av Göteborgs kulturpolitiksa strategi.

Metod för dialog

Litteratur som är direkt kopplade till revideringen av Göteborgs kulturpolitiska strategi samt texter som berör olika aspekter på dialog som metod för samverkan.

Intervjuer
Politiker, tjänstemän, kulturaktörer och organisationer som ansetts relevanta för projektet.

Dessutom har gruppen deltagit i föreläsnngar, workshops och observationer. Gjort en studieresa till Barcelona. dokumenterat den litteratur som lästs genom att skriva referat.

Det påpekas att inga intervjuer gjorts med personer som står helt utanför kulturlivet eller medborgare som varit med i en deltagardemokratiskt process, vilket visserligen var ett medvetet val på grund av utrymmes- och tidsskäl, men som skulle ha kunnat tillföra analysen ännu en dimension.

Reslutat

Två konkreta deltagardemokrtiska metoder har närmare studerats:

Framtidsverkstad och Open Space.
Dessa är workshopmetoder för konstruktiva lösningar av komplexa gemensamma problem.

Framtidsverkstad, som pågår en till två dagar, lämpar sig för en grupp med 25-40 personer där flera oloka tolkningar och perspektiv på problem finns. Den skall föras på en neutral plats, där ingen känner sig mer hemma än någon annan. Frågeställningen är bestämd sedan tidigare.

Porcessen bygger på att deltagarna först brainstormar förslag och sedan genom majoritetsdemokrati beslutar vilka av förslagen som som ska diskuteras i mindre grupper.

I en Open Space, som kan hållas med 5-1000 personer upp till tre dagar, är temat för diskussionen formulerat av ledaren, men ansvaret att fomulera både problem och lösningar ligger på deltagarna själva. Metoden bygger på frivillighet.

Båda metoderna kan fungera som potentiella rum för dialog, och göra människor mer delaktliga i kollektiva angelägenheter enligt Anna Fridén i Kollektiva processer i det nya Sverige.

Dialogprojektet Konst + Politik som pågick i Västra Götalandsregionen 2003-2005 omnämns.

Barcelonas kulturpolitiska strategi inspirerat av Agenda 21 för kultur redovisas.

Lystra
På Blå stället i Angered arrangerades en serie möten med temat kultur och tillgänglighet under namnet Lystra. Mötet lockade få.

Växsjösamtalet
Detta är en årligen återkommande tillställning med fokus på stadsbyggnad arrangerad av Växsö kommun och branschorganisationer. Idén med Växsösamtalet är att samla många som sällan träffas, i ett samtal.
Gruppen deltog i ett samtal om hållbara städer.

Intentioner och förväntningar
Det spelar stor roll om makthavarens intention bakom att involvera medborgare i beslutsprocessen är att legitimera sina egna beslut eller att åstadkomma en medborgerligt förankrad förändring. I det första har man ofta redan bestämt utgången innan man frågar, medan den andra intentionen öppnar för ett större utbyte mellan de olika parterna.

En redogörelse görs för några stycken misslyckade försök med medborgargrupper. Till exempel det för förnyelsen av Södra älvstranden.

Vem ska delta?
Et av problemen gruppen stötte, på med medborgarinflytande i kulturpolitiken är hur man beslutar vilka som ska vara med. I flera av de exempel gruppen tittat är det endast experter som har deltagit.

Form
Det har uppmärksammats att tiden verkar spela stor roll för hur man väljer att arbeta med medborgarinflytande och demokratisk dialog. Det spelar roll både hur mycket tid man har att använda innan ett resultat ska vara uppnått, hur länge dialogen pågår och hur ofta man träffas under processens gång.

Sociala nätverk på Internet
För och nackdelar dryftas.

Förslag med Slutsatser

Gruppen fann att medborgarinflytande är ett otroligt komplext demokratiskt dilemma. Dialoger mellan olika personer och grupper påverkas av maktstrukturer och människors olika demokratisyn vilken metod man än använder.

För att medvetandegöra vissa hinder har gruppen redovisat några förslag som inspiration till deltagare som ska delta i revideringen av Götebogs kulturpolitiska strategi.

Till nästa!

Synpunkter!....