.debatt

 

 


Stadsjurist Martin Öbo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fastighetsbestämning
Fastighetsbestämning och fastighetsreglering berörande Älvsborg 655:316 m fl

Fastighetsbetämning

Underrättelse om beslut 2005-05-04

Sammanträde Göteborgs Tingsrätt 2008-02-20

Huvudförhandling
Göteborgs Tingsrätt 2009-01-28

Utslag
Göteborgs Tingsrätt 2009-03-05

Protokoll
Hovrätten Västra Sverige 2010-02-02


-------------------------------------------------

Utslag
Göteborgs Tingsrätt 2009-03-05

Fastighetsbestämning
Fastighetsbestämning och fastighetsreglering berörande Älvsborg 655:316 m fl

Kommun: Göteborg Västra Götalands län.

FASTIGHETSDOMSTOLENS AVGÖRANDE

1. Fastighetsdomstolen avslår överklagandena

2. Klagande skall solidariskt ersätta Göteborgs ....kommun för rättegångskosntnaderna.

 

Utdrag ur
Fastighetsdomstolens bedömning
av Arne Person

Frågan om betydelsen i rättskraftshänseende av fastighetsbestämningsbeslutet den 29 november 1996.
I det fastighetsbestämningsbeslutet kan inte inrymmas mer än att frågan om servitutet prövats för i beslutet direkt angivna härskande fastigheter.
Fastighetsbestämningsbeslutet, som inte överklagats, har vunnit rättskraft.
Detta innebär att beslutet är bindande även för tredje man rörande det förhållande som avgjorts genom bestämningen, nämligen servitutsfrågan rörande just dessa fastigheter.

Det är däremot uppenbart att 1996 års beslut inte hindrar bestämning av servitut rörande andra fastigheter även om grunden för den eventuella servitutsrätten i allt väsentligt skulle vara densamma. Det har alltså inte av den anledningen förelegat hinder att uppta kommunens ansökan. Invändningen om
res judicata kan såledeles inte vinna framgång.

Fastighetsdomstolen prövar härefter frågan om servitutsförhållande föreligger.

Det är ostridigt att det omtvistade servitutet har tillkommit vid laga skifte år 1856 med stöd av förening mellan skiftesdelägarna och att det därvid erhöll följande lydelse.

..."dock äger en hvar att för åtkomst av sina skiften i Utmarken och å Wessingsvik utan ersättning eller afräkning begagna nödige vägar".

Det är vid fastighetsbestämning av nu ifrågavarande art av primär betydelse att söka klarlägga vilket syfte som fanns då servitutet inrättades.
Lantmäterimyndigheten har i förrättningsprotokollet angett att syftet var "att ge Vessingsö utlagda fastigheterna, Vessingsö 1:2- 1:10, skulle ha rätt att färdas över varandras ägor för att kunna bruka fastigheterna som användes för jord- och skogsbruksändamål, eftersom något vägnät med samfällda vägar inte lades ut i detta område. Någon bebyggelse fanns inte på Vessingsö vid denna tidpunkt.

Det har inte framkommit något som talar för att det ursprungligen skulle ha funnits något annat syfte med servitutet. Mot bakgrund av vad som framgår av bl.a. laga skifteskartan kan noteras att de
i laga skiftet ingående fastigheternas "hemskiften" var belägna i anslutning till en liten bybildning på fastlandet i den östra delen av hemmanet och att de flesta fastigheterna utlades i två eller tre skifteslotter inklusive ett skifte på Vessingsö.

Det är mot denna geografiska bakgrund som ordalydelsen "för åtkomst av sina skiften" får ses. I och med att den samfällda vägmark som utlades på marken var av förhållandevis begränsad omfattning var det helt enkelt nödvändigt att inrätta ett färdselservitut med ovannämnda innehåll för kommunikation mellan fastigheternas hemskiften med byggnadsbestånd och utlagda utskiften i Utmarken (sannolikt norra delen av hemmanet) samt Vässingsö.

Hur det utskifte som därefter kunde nås genom det således inrättade färdselservitutet kom att utnyttjas - för bete, mindre odlingar, fiskeanknuten verksamhet el. dyl. -får anses vara av underordnad betydelse. Det viktiga var att det för brukande av samtliga skifteslotter fanns en säkerställd kommunikations-möjlighet mellan hemskiftet och de utskiften som tillhörde varje fastighet.

Genom ordalydelsen "äger en hvar att för åtkomt av sina skiften i Utmarken och å Wessingsvik" anges en begränsning ifråga om vad som kan ha varit åsyftat.
Formuleringen anger en tydlig avsikt att servitutet skulle knyta samman de utskiften som tillhörde respektive hemmanslott med fastigheternas hemskiften, belägna på fastlandet. Om en fastighet till äventyrs skulle sakna utskifte finns inte nämnda behov och följaktligen inte heller underlag för utövande av servitutsrättighet med stöd av det aktuella färdselsevitutet.

...Det kan därvid konstateras att samtliga i målet aktuella fastigheter är belägna på den f.d. utjorden Vessingsö och att det såvitt framkommit i målet inte finns någon av dessa fastigheter, som har behov av kommunikation med sådant innehåll som inrättades genom färdselsevitutet...

Fastighetsdomstolen ansluter sig mot nämnda bakgrund till lantmäterimyndighetens bedömninig att det omtvistade servitutet inte gäller till förmån för de fastigheter som upptagits i förteckning i förättningsakten. Överklagandet kan därmed inte vinna bifall.

Överklagande ges in till fastighetsdomstolen senast
den 2 april 2009 och ställs till Hovrätten för Västra Sverige.

 

Utslaget är undertecknat av Karl Glimnell och Mats Eriksson
__________________________________

Nästa!