.debatt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11) City: Höghus .
u

2002 09 17
Enkäten!

2002 09 17
Kontorshus i Gårda
Från Örgrytes hemsida.
Förslag till yttrande angående kontorshus i Gårda.
Förslag till beslut:
Stadsdelsnämnden Örgryte föreslås besluta, att som eget yttrande över Program för detaljplan för kontorshus vid Södra Gubberogatan översända förvaltningens tjänsteutlåtande till byggnadsnämnden samt

att därvid avstyrka byggandet av ett högt kontorshus vid Södra Gubberogatan.

Örgrytes stadsdelsförvaltning

Ur GP debatt 2002 16 09
Rädsla för förändring hindrar utveckling
Det finns en rädsla för förändring av staden, ofta personifierad av stadsbyggnadskontoret. Den leder till en handlingsförlamning som försvårar utvecklingen av Göteborg skriver arkitekten Hans Knutsnon.

Vart har visionerna och framtidstron tagit vägen när det gäller Göteborgs framtida utbyggnad? Frågan känns befogad när man följer debatten i GP. Även de attityder man ibland kan möta på stadsbyggnadskontoret gör frågan aktuell.

Jag har upplevt att det finns en rädsla för förändring och en allt för statisk syn på staden som organism. Den leder till en handlingsförlamning och överdriven försiktighet som gör det svårt att tillgodose de behov av bostäder och lokaler som finns för att möta människors och företags behov och som är nödvändig för Göteborgs utveckling. Ska vi klara den måste ett nytt synsätt på stadens historia och utveckling till.

Sett i ett historiskt perspektiv har staden alltid förändrats, vissa perioder mer andra mindre. Hela tiden har en förändringsprocess ägt rum utifrån människors behov, ekonomiska förutsättningar, tekniskt kunnande och gällande stadsbyggnadsidéer.

Det är viktigt att vara rädd om staden så att vi och kommande generationer kan läsa årsringarna såväl horisontellt som vertikalt för att vi skall förstå vår historia och vår tid. Samtidigt får det synsättet inte leda till att vi inte vågar tillföra staden vår tids fingeravtryck vilka gör staden och vår tid förståelig och intressant för kommande generationer...

...Nuvarande period av bevarande har skapat en ny medvetenhet om historiens betydelse i stadsbyggandet efter den rivningsvåg som drabbade Göteborg och landet. Men nu börjar pendeln slå över åt andra hållet. Vi riskerar att bli otrogna mot historien fast på ett annat sätt. Vi har glömt att se förändring som ett historiskt skeende. Frågan blir därför; Är det nu dags att gå vidare in i ett medvetet förtätningsskede, för att på så vis utveckla vår stad? Den nya utredningen som kanske snart medger en tredimensionell fastighetsbildning gör även den frågan aktuell.

Statiskt tänkande
... Rädslan för förändring och statiska tänkandet kommer till exempel uttryck i Claes Caldenby sätt att argumentera i GP angående det planerade höghuset i Gårda. Han framhåller bland annat att byggnaden markerar en plats i staden som inte har någon stor betydelse för göteborgaren. Ett argument mot en byggnad...Det är just genom arkitektur och byggnader som människan i alla tider tillskapat betydelse till platser som saknat sådan. Staden kan och skall förändras och arkitektur är ett medel.Hade inte människor byggt Sankt Peterskyrkan i Rom hade Sant Sankt Petersplatsen fortfarande varit en äng för betande kor. Hade inte Gustav Adolf grundat staden hade Gustav Adolfs torg fortfarande varit våtmark, attraktiv för många vadarfåglar men knappast en plats av central betydelse för göteborgarna. Visst, alla platser har större eller mindre naturliga förutsättningar men argumentera inte som att dagens situation är given för alla tider. Låt oss i stället diskutera hur vi kan och bör utveckla olika rum i staden.

Stadsbyggnadskontoret kan ibland upplevas som statister i utvecklingsarbetet. I dag är gången ofta den att någon exploatör kommer dragande med olika projekt och frågar; Kan vi bygga på två våningar i det här området? Kan vi bygga ett höghus här? Svaren blir ofta: Nja om ni bara bygger på hälften av husen. Nja men bara om ni gömmer undan huset lite mer. Nja, men bara om ni bygger häften så högt. Halvmesyrer som ingen blir glad för.

Kom ut på banan
Jag skulle vilja få ut stadsbyggnadskontoret på banan och få dem mer aktiva i den allmänna debatten. Få se att man tog initiativet och redovisade vilka grundläggande stadsbyggnadsidéer och visioner som är vägledande för Göteborgs utbyggnad? I de små men givetvis mycket viktiga frågorna som skyltpolicy och fönsterutformning har man varit duktig: Men i de stora övergripande frågorna kryper man.

...vi har både ekonomiska och tekniska möjligheter att genomföra så drastiska förändringar att vi förlorar kontinuitet i stadens utveckling. De misstagen vi gjorde på -60 och 70-talet när vi utplånade hela stadsdelar ska vi inte göra om. Men steget är långt till dagens statiska bild av staden och den rädsla för förändring som kännetecknar många av de "stadsbyggare" eller snarare "stadsförvaltare" som deltar i debatten.

När jag för en tid sedan åkte runt och tittade på några bostadsområden med min examinator och tidigare professor i arkitektur på Chalmers konstaterade han med viss eftertänksamhet och självkritik. " Vår arkitektgeneration bredde ut staden, den blev många gånger inte så bra. Er generations uppgift måste bli att förtäta staden och på nytt göra stad av staden."

Jag tror att han har rätt. Där finns en stor uppgift för dagens arkitekter och stadsbyggare. Där ligger nyckeln till Göteborgs framtida expansion och utveckling, att varsamt och ekologiskt men samtidigt på ett visionärt sätt våga förtäta staden.Då utnyttjar vi befintlig infrastruktur och tillskapar nya värden till gamla platser för vår och kommande generationer.

Hans Knutsson
Arkitekt SAR

 

GP 2002 09 07 Ur Fria ord Staden blir inte mer spännande av höghus
Det, har som argument för ett 33-våningars kontorshus i Gårda, framförts bland annat följande:
Göteborg behöver något som är profilskapande och profilhus är idag en förutsättning för att attrahera större företag inom IT och kommunikation.
Jodå, Göteborg är lite för profilfattigt. Men det handlar inte om att utmärka sig till varje pris, utan att göra det på rätt sätt!

I stället for tomma kulisser av "landmärken" behöver Göteborg ett företagsklimat som ger en faktisk attraktionskraft till staden; ändamålsenliga lokaler, infrastruktur, ekonomiska villkor och samverkan med utbildning, forskning och politiker. Göteborg blir inte "spännande" av höga hus, utan av de människor och verksamheter som frodas i staden.
De fläshiga typer som är företagsledare i tv.s såpor skulle säkert imponeras av att ett hus är högt, men verklighetens (riktiga) företagsledare i långsiktigt framgångsrika företag bryr sig inte om sådant. Snarare tvärtom; de aktar sig för höga lokalhyror i attraktiva lägen.

Ett företag som anser att dess framgång beror i väsentlig grad på hur attraktivt kontoret är beläget, talar ju därmed om att de inte har speciellt starka produkter. Vill vi ha sådana företag i Göteborg?

Det aktuella huset är inte enbart ett enskilt hus; vi måste se det som ett "prejudikat" för framtida byggande. Tillåts ett 100-metershus nu, så kommer det snart en hel skog, även centralt.
Bertil Engelbert

2002 09 05 medborgarkraften.com sänder ut en enkät
Ur enkäten
Angående skyskrapor i centrala Göteborg

Enligt senaste översiktsplanen är det ett önskemål att förtäta Göteborgs centrala delar. Hur detta skall ske utreds inte närmare. Tanken är att det är nödvändigt att balansera de olika krafter som vill påverka stadsbyggandet, dvs. medborgarkraften, konkurrenskraften och bärkraften, så att staden utvecklas på ett livskraftigt sätt.

Bostadsbristen är idag hög i Göteborg. På senare tid har ett antal skyskrapeförslag redovisats i pressen, som om alla förverkligas kommer att påtagligt förändra Göteborgs centrala delar och medföra konsekvenser för stans medborgare.PÅ 70-talet hade vi också bostadsbrist. Våra storskaliga bostadsområden tillkom utan att konsekvensstuderas.
När vi ser dessa i backspegeln, har vi då något att lära?

Aktuellt just nu är att ta ställning till ett program
för ett 33 våningar högt kontorshus i Gårda.

Stadsbyggnadskontoret vill att vi besvarar följande fråga:
1) Leder det föreslagna projektet i någon viss riktning i det göteborgska stadsbyggandet enligt översiktsplanens perspektiv?

Medborgarkraften.com önskar att ni även besvarar nedanstående fråga genom att välja ett av nedanstående alternativ:

2a) Tycker du att en detaljplan omgående skall upprättas för föreslagen skyskrapa i Gårda utan att
först analysera konsekvenserna för Göteborg?
2b) Tycker du att en konsekvensanalys avseende höghus i centrala Göteborg skall genomföras, där
såväl ekonomiska, trafiktekniska, miljömässiga och estetiska faktorer studeras innan ställning tas
till enskilda objekt som detta i Gårda?
2c) Tycker du inte att föreslagen skyskrapa skall byggas och att det för tillfället inte finns behov av några konsekvensanalyser för höghus i centrum?
2d) Tycker du inte att föreslagen skyskrapa skall byggas men att konsekvenserna av höga hus i Göteborg ändå analyseras?

Andra synpunkter som du vill framföra.

Om du inte redan är insatt i ämnet kan du ta del av det under debatt under ämnet
"City: Höghus" på hemsidan www.medborgarkraften.com.
Hela programmet finns att läsa eller laddas ned från stadsbyggnadskontorets hemsida.
Arne Person/medborgarkraften.com

GP 2002 09 05 Ur Fria ord Bygg fler höghus i Göteborg
Göteborg står idag på tröskeln till att bli en storstad, vilket jag har förstått är till mångas förtret. Jag och väldigt många andra skulle däremot gärna se att Göteborg satsar och går framtiden till mötes med lösningar som passar för en storstad, där vi skulle trivas och inspireras.

Göteborgs centrum har idag nästan uteslutande småstadskaraktär. Detta skall vi värna om och jag har respekt för att en del människor vill vistas i en småstadsmiljö.

Dock vore det fel att hela Göteborg anpassas efter deras önskemål. Att utveckla nya delar av Göteborg genom att bygga skyskrapor med mera tar inte bort småstadsmiljön där den finns! Varför vill då vissa människor hindra andra från att få en del av Göteborg med en miiljö där vi skulle trivas bäst?

Det finns plats för båda och Göteborg har en unik chans att vara både småstad och storstad, där alla har sin plats där de kan trivas och inspireras!

Bygg höghuset i Gårda och många fler skyskrapor. Och stanna inte vid de 20 våningar som fram till i dag varit närmast en naturlag. Bygg mer och högre. Mycket högre! Och återfå den internationella syn ut mot världen som funnits i Göteborg från dess grundande fram till 1970-talet, av vilken i dag mycket tyvärr är förlorad!
Nicke

GP 2002 09 03 Ur Fria ord Göteborg behöver fler höghus
Lennart Aktius gillar inte höghus. Särskilt inte i Göteborg. På den punkten är vi inte överens. Jag tycker vi kan ha ett antal höghus i Göteborg på väl utvalda platser. Vi har stor bostadsbrist i Göteborg för närvarande och jag är mer intressead av att bygga höghus med bostäder i än kontor just nu. Många talar om att förtäta staden men få gör något åt det.
För närvarande är det en otrolig brist på studentbostäder. Varför inte bygga ett höghus med mycket studentbostäder? Ett bra läge för det skulle vara på Norra älvstranden där det finns ett förslag till att bygga ett högt hus.

Bostadsbristen försvinner inte av sig självt. Den måste byggas bort. Lennart har rätt när han säger att min idé med förtätning av centrala stan bland annat var att där fanns det bra kollektivtrafik. Låt oss bygga både höghus och andra hus i Göteborg och låt oss göra det nu.
Kjell Björkqvist (fp)
Vice ordf i fastighetsnämnden

Nästa sida!

Synpunkter!....Inlägg