..MEDBORGARKRAFTEN

LÄNKAR

Göteborgs framtid
Göteborg 400 år
SUDEV-GBG (SPEL)
Tävling Gbg 400 år
Vision Heden Startsida

Kommunen
Göteborg Stad
Fastighetskontoret
Park och natur

Stadsbyggnadskontoret
Trafikkontoret
Gbg stadsmuseum
Stadsdelarna

Västra Göteborg
I Västra Göteborg

 

Medborgarkraften


Om
Medborgarkraften
HISTORIK
DIALOGPLANERING
Dialog/interaktiv plan.
medborgarpanel
Handbok i dialog
Botkyrka
Övrigt om dialog


Startsida

Nyheter
Forum
Göteborgs Framtid

Kulturgruppen
Naturområden
Utredningar:

Gång- och cykelvägar

Göteborgs Framtid

Gång- och kulturstigar. Bildspel från 2006

Bevarandeplan för Gamla Hamnen i Långedrag

Förslag till promenadväg från Majnabbe till Saltholmen och Fiskebäck

Park och rekreationsområden på Vässingsö.

Bilder: Grönområden på Vässingsö

Promenadvägar på Skärvallsberget.

E-post till stadsdelarna angående tätortsnära naturområden.

Andra utredningar

 
DIALOGPLANERING .........
ANALYS
 
..... 

 

  

medborgarkraften.com:s
PLATTFORM FÖR DIALOGPLANERING

....


ANALYS

Den sociala dimensionen har trots att den varit med i översiktsplaneringen sedan ÖP99, hittills inte beaktats i önskvärd utsträckning. Under nittiotalet myntades begreppet dialogplanering i vilken medborgarna skulle bli betydligt mer delaktiga än tidigare. Ett flertal experiment har sedan dess utförts med medborgargrupper av olika slag utan större framgång.

Under senare tid har utveckling av medborgarinflytandet och det sociala perspektivet intensifierats. Sveriges kommuner och landsting och flera kommuner går ut med handböcker för dialogplanering.
Göteborgs Stad skall intensifiera sin service. "Program för utveckling av Göteborgs Stads medborgarservice" som redovisas här. Servicen i dag behöver förnyas liksom
myndighetsutövningen i övrigt enligt utförda utredningar.

Göteborg ägnar sig mest åt förbättringen av den operativa delen. Det skrivs mycket om stadens växlar och kanaler in till olika förvaltningar och hur samordningen skall ske för att gynna medborgarna.

Handböckerna om dialogplanering är i stort sett lika upplagda. Mängder med olika metoder för olika syften omnämns. I flera fall tar man upp vikten utav att noga klargöra att det är de förtroendevalda som i slutändan beslutar. Motsatsen antyds också. Medborgarna är inte till för myndigheterna utan tvärtom. Det är medborgarna som väljer de folkvalda.

Med Internet har möjligheterna för medborgarna att sätta sig in i samhällsfrågor och att debattera dem ökat betydigt och därmed intresset för delaktighet i det mesta.
Med medborgarnas ökade kompetens ökar också kravet på handhavandet av all information och strukturering av kunskapen så att den kommer till bäst nytta.

Den dialogplanering som presenteras i handböckerna utgår ifrån att det är myndigheterna som initierar dialogen och styr den.
Hur länge kommer dagens Internetkunniga medborgare att finna sig i detta enkelriktade förfarande?
Med all sannolikhet kommer det att bli ändring på detta. Medborgarorganisationer av olika slag kommer själva att ta initiativet till dialoger med myndigheterna och om de inte kan besluta kan de skapa opinion och på så sätt få politiker utbytta till sin fördel.

Den utvecklade medborgarservicen i Göteborg kommer ytterligare att förenkla för medborgarorganisationer att driva igenom sina synpunkter.

  

NÄSTA!